Şehir Hakkında; İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Niğde, kuzeybatıda Aksaray, kuzeyde Nevşehir, kuzeydoğuda Kayseri, batı ve güneybatıda Konya, güneyde Adana ve Mersin ile komşudur. On bin yıllık derin bir tarihi geçmişe sahip olan Niğde, antik çağda ”Nahita” veya ”Nakita” olarak adlandırılıyordu. Birçok farklı medeniyeti bünyesinde barındıran şehir, köklü kültürel geçmişi ile ön plana çıkmayı başarmıştır. Kapadokya Bölgesi içerisinde konumlanan Niğde, zengin tarihi, lezzetli yemekleri, dağ ve kültür turizmi ile oldukça popüler destinasyonlardan biridir.
1.Niğde Kalesi

Burası neresi? Eski Niğde şehrinin yer aldığı Alaaddin Tepesi’ne kurulu olan Niğde Kalesi, üç surla çevrilidir. Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de, M.Ö 8. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılan kalenin duvarlarının altında, Arap ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunduğunu ekleyelim. Niğde Kalesi’nin yer aldığı alanda ise; iç kale, saat kulesi, Alaaddin ve Rahmaniye Cami ile Hatıroğlu Çeşmesi bulunuyor. Sadrazam İshak Paşa tarafından 1740 yılında onarılan kalenin birçok yeri, günümüzde yıkılmış durumdadır. Son yıllarda Belediye tarafından kalenin yer aldığı Alaaddin Tepesi ise, park haline getirilmiştir.
- Adres: Kale, İstasyon Cd. No:36, 51100 Niğde Merkez/Niğde
- Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00
2.Niğde Saat Kulesi

Burası neresi? Niğde Kalesi’nin iç kale kısmı ve eski burçlardan birinin üzerine inşa edilen saat kulesi, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İşte bu saat kulesi de, zamanla Niğde’nin simgesi haline gelmiştir diyebiliriz. Yine tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de, 19. yüzyıl eserlerinin özelliklerini taşıdığı biliniyor. Aynı zamanda kulenin, Ziya Paşa tarafından 1866 yılında, saat kulesine dönüştürüldüğü söyleniyor. Ayrıca tepenin kuzeyinde yer alan kule, Cumhuriyet zamanına kadar cezaevi olarak kullanılmış.
- Adres: Çayır, Mustafa Üçler Cd. No:1, 51100 Niğde Merkez/Niğde
3.Niğde Müzesi

Burası neresi? Niğde’de yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen eserlerin sergilenmesi, korunması ve bakımının yapılması adına kurulan Niğde Müzesi, Niğde il merkezinde konumlanıyor. İlk müze fikri, 1939 yılında Akmedrese’de başlamış ancak eserler buraya sığmamış, hal böyle olunca 1957 yılında Niğde Müzesi kurulmuş. Niğde Müzesi, 1977 yılında yeni binaya taşınmış ve uzun yıllar burada hizmet vermiş. Ancak kazılarda elde edilen eserler gittikçe çoğalmış ve müzenin yeniden düzenlenmesi düşünülmüş. Böylece restorasyon çalışmalarına gidilmiş ve 2001 yılında Niğde Müzesi yeniden faaliyet göstermeye başlamış.
Neden gitmeliyim? Kronolojik düzende altı ayrı salona yer veren Niğde Müzesi’nin birinci salonunda; Neolitik Çağ’a ait eserler, ikinci salonunda; Eski Tunç Çağı’na ait eserler, üçüncü salonunda; Hitit Dönemi’ne ait eserler, dördüncü salonunda; Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait eserler bulunurken, beşinci salonunda; sikke ve mumyalar, altıncı salonunda ise; etnografik eserler sergileniyor. Müzenin en önemli eserleri arasında; Nahita Krallığı’na ait Hitit Fırtına Tanrısı eseri yer alıyor.
Müzenin bölümleri; Birinci salonda; Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük, Tepecik Höyüğü ve Kaletepe Obsidiyen Atölyesi kazılarında elde edilen Obsidiyen aletler, ünik eserler, mezar buluntuları, tanrı ve tanrıça heykelcikleri, antropomorfik vazo ile Köşk Höyük Kalkolitik Ev’in kurgusu sergileniyor. İkinci salonda; Çamardı ilçesi, Celaller Köyü ve Göltepe Höyüğü kazılarından elde edilen madencilere ait buluntular ve Kestel antik kalay maden ocağındaki galeri girişinin kurgusu sergileniyor. Üçüncü salonda; Nahita ve Tuvanuva Krallıkları’na ait fırtına ve bereket tanrısı stelleri, kitabeler, Kaynarca Tümülüsü buluntuları, Frig dönemi seramikler ve Göllüdağ Aslanı sergileniyor.
Dördüncü salonda; Tepebağları, Porsuk Höyük ve Acemhöyük kazılarında elde edilen buluntular, pişmiş toprak, cam eserler, mühür baskıları, heykeltıraşlık ürünleri ve mezar stelleri sergileniyor. Beşinci salonda; Grek, Helenistik, Roma, Bizans, İslam ve Osmanlı Dönemleri’ne ait sikkeler, Selçuklu zamanına ait gümüş define ve Kapadokya Krallığı’na ait Tepebağları definesi sergileniyor. Aynı zamanda Rahibe Mumyası ve dört adet bebek mumya da bu salonda yer alıyor. Altıncı salonda ise; silahlar, el yazmaları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler, alemler, takılar ve daha birçok eser yer alıyor.
- Adres: Yukarı Kayabaşı, Dışarı Cami Sk. No:11, 51000 Merkez/Niğde
- Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
- Telefon: 0388 232 33 90
- Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart geçerli.
4. Kaplıcaları

Burası neresi? Ulukışla ilçesinin Çiftehan kasabasında yer alan Çelikhanım Termal Otel Kaplıcaları, Niğde merkeze 80 km mesafede konumlanıyor. İç Anadolu ile Akdeniz Bölgesi geçişinde yer alan kaplıcalar, 950 metre yüksekliğindedir. Renksiz ve berrak olan kaplıca suyunun içerisinde; sülfat, sodyum, kalsiyum ve klorür bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Kaplıca suyunun eklem kireçlenmesine, romatizma ağrılarına, cilt hastalıklarına, bel fıtığına, kadın hastalıklarına, karın ve böbrek rahatsızlıklarına, karaciğer hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ulaşımı oldukça kolay olan Çiftehan Kaplıcaları bölgesinde; modern tesisler de yer alıyor. Niğde’de gezilecek yerler listesine bu kaplıcayı ekleyin ve şifalı suyundan faydalanın.